ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΟ«ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΛΛΑΖΕΙ!

GAME CHANGERS 2020

Οι εταιρείες που αλλάζουν την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο

Ζούμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εποχές! Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης και μετασχηματισμού σχεδόν των πάντων και βιώνουμε ενδεχομένως «κοσμοϊστορικές» αλλαγές λόγω πανδημίας, η οποία αλλάζει κοινωνικές και επαγγελματικές συνήθειες δεκαετιών.
Του Γιώργου Κουρκουτά και του Σωτήρη Γιαννάτου

Από τη μια πλευρά έχουμε τις εκθετικές τεχνολογίες, όπως το Internet, τα APIs, το 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things κ.ά., οι οποίες επιταχύνουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, που μερικά χρόνια πριν δεν σκεφτόμασταν καν ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο κινητό μας για παράδειγμα, και από την άλλη έχουμε εταιρείες που εκμεταλλεύονται αυτές τις τεχνολογίες για να μετασχηματιστούν, για να διασπάσουν παραδοσιακές αγορές και κατεστημένους παίκτες και φυσικά να προσφέρουν καινοτόμα, εύχρηστα προϊόντα που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή μας.
Παράλληλα, βλέπουμε τους νέους καταναλωτές, τους λεγόμενους Millennials και τη νεότερη γενιά των GenZ, να προχωρούν στις καταναλωτικές επιλογές τους με κριτήρια «βιωσιμότητας», υγείας και ευεξίας, θετικού αντικτύπου στην κοινωνία και ειδικά στο περιβάλλον, «ζητώντας» από τις εταιρείες να έχουν «σκοπό» και «λόγο ύπαρξης» πέρα από τα κέρδη και έστω ένα καλό προϊόν.
Είδαμε την τεχνολογία και την επιστημονική έρευνα μέσα στην πανδημία να εξελίσσεται ραγδαία, ειδικά στους τομείς ανάπτυξης εμβολίων, ελέγχου των κρουσμάτων, τηλεργασίας και στην ψηφιακή πρωτοβάθμια υγεία. Είδαμε εταιρείες όπως η Tesla να συνεργάζεται με την CureVac και να αναπτύσσουν μικρο-εργοστάσια παραγωγής RNA για τα γενετικά εμβόλια, είδαμε τις μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα να περνάνε μια φάση έντονου ψηφιακού μετασχηματισμού, τις τράπεζες να προσφέρουν άνοιγμα λογαριασμών εξ αποστάσεως, είδαμε τους λιανέμπορους να μετατρέπονται στην ουσία σε τεχνολογικές εταιρείες και έστω με αργά βήματα η Ελλάδα να αποκτά ξανά βιομηχανική παραγωγή και επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, τις μετακινήσεις και στις υποδομές και υπηρεσίες IT και Cloud.
Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο «κίνημα» των Startups, των νεοφυών επιχειρήσεων που με όπλο την ερευνητική αριστεία, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ευελιξία δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης προσελκύοντας φανατικό κοινό, μεγαθήρια για συνεργασίες και εξαγορές και να κατακτούν τις παγκόσμιες αγορές.
Στις επόμενες σελίδες θα σας παρουσιάσουμε με αλφαβητική σειρά τους 100 Game Changers της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απ’ όλους τους τομείς και τους χώρους, εταιρείες οι οποίες έχουν συνεισφέρει στην αλλαγή εντός του ίδιου του οργανισμού, στην αγορά τους, στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις παγκόσμιες αγορές, όντας παραδείγματα προς μίμηση και δυνάμεις μετασχηματισμού των πάντων.