Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παραγωγούς τσιμέντου και δομικών υλικών, με εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και δραστηριότητα σε περισσότερες από 15 αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ελληνική εταιρεία με ιστορία 118 ετών (η μητρική Εταιρία ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ιδρύθηκε το 1902) κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να εξελιχθεί σε… πρότυπο ψηφιακού μετασχηματισμού σε έναν κλάδο της παγκόσμιας βιομηχανίας που δεν χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και δεν υιοθετεί εύκολα νέες τεχνολογίες. Σήμερα όμως ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θεωρείται μία από τις πλέον σύγχρονες εταιρείες του κόσμου, αλλάζοντας τα παραδοσιακά πρότυπα και μοντέλα σε μια σειρά από τομείς της βιομηχανίας τσιμέντου, υιοθετώντας εξελιγμένες λύσεις πληροφορικής και νέων τεχνολογιών σε εταιρικό, διοικητικό και παραγωγικό επίπεδο.
Ήταν η πρώτη εταιρεία στον κλάδο που επένδυσε αρχικά στρατηγικά στην «ψηφιοποίηση» των επιχειρηματικών λειτουργιών της και στη συνέχεια ενσωμάτωσε σταδιακά σε όλες τις λειτουργίες της τόσο τις αρχές όσο και τις διεθνείς τάσεις της λεγόμενης «ψηφιακής επανάστασης».
Από το 2013 με πρωτοβουλίες του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει αρχικά στην υλοποίηση επιλεγμένων πιλοτικών projects και στη συνέχεια να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ανάμεσα στις καθοριστικές κινήσεις ήταν η συνεργασία με μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας από την Ισπανία για την εγκατάσταση ενός Συστήματος Αυτοματισμού βασισμένου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Process Automation System) για να παρακολουθεί και να αναλύει τη λειτουργία των εργοστασίων με τη χρήση προηγμένου αλγόριθμου με βάση δεδομένα από 1.000 έως 2.000 σένσορες σε κάθε εργοστάσιο. Χάρη σε αυτήν την καινοτομική τεχνολογική λύση, πέτυχε σύντομα βελτίωση κατά 6%-8% της παραγωγικότητας. Επίσης, συνεργάστηκε με μια εξειδικευμένη εταιρεία από το Ισραήλ, για την υιοθέτηση ενός συστήματος παρακολούθησης λειτουργιών και ανίχνευσης ανωμαλιών στα δεδομένα του εξοπλισμού με δυνατότητες μηχανικής μάθησης, αλλάζοντας τον τρόπο και τις διαδικασίες συντήρησης, μέσω ανάλυσης και πρόβλεψης φθορών και «αστοχιών» υλικού.
Σταθμοί για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού «unΙΤe» του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, το οποίο ξεκίνησε το 2016 με βασικούς «πυλώνες» νέα συστήματα σε τρεις άξονες έργων (επιχειρησιακές εφαρ- μογές, υποδομές και λειτουργικό μοντέλο Πληροφορικής) και την «Ψηφιακή Πρωτοβουλία» (Digital Initiative) που ξεκίνησε το Μάιο του 2017.
Συνολικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Όμιλος εισήγαγε στις επιχειρηματικές του μονάδες σε όλο τον κόσμο μεγάλο αριθμό πιλοτικών προγραμμάτων και λύσεων, που στηρίχθηκαν στη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η βελτιστοποίηση των λειτουργικών επιδόσεων σε γραμμές παραγωγής με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης, ψηφιακής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, drones (για την επιθεώρηση εργοστασίων και λατομείων), αλγόριθμων κ.ά.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2020 εγκαινίασε το «Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» (Digital Center of Competence) του Ομίλου, όπου έχει συγκεντρώσει τα ψηφιακά εργαλεία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της τελευταίας δεκαετίας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς του.